Cara Nak Masak Tempoyak Ikan Patin

Masukkan juga cili dan kunyit yang telah ditumbuk lumat tadi. Selepas itu masukkan bahan-bahan seperti daun kesum tempoyak dan timun tua semua sekali didalam periuk.


Masak Tempoyak Ikan Patin Resepi Asli Temerloh Resep Makanan Makanan

Cara-cara untuk membuatnya.

. Masak dan campur bumbu halus dengan tempoyak lengkuas serai dan air. Jumlahnya ikut tahap kepedasan masing-masing. Kalau tak tanya takut tekejut je masa nak bayar nanti.

Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kerana ikan patin pais dibakar ataupun dipanggang. Kalau mahu kuah pekat letak tempoyak lebih banyak.

Tumbuk cili dan kunyit. Sebab ikan patin ni ada yang jenis mahal ada juga yang murah. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi.

Masukkan sekali cili dan kunyit yang sudah ditumbuk lumat. Kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih. Setelah kuahnya agak memekat tutup api.

Masukkan ikan yang dibersihkan tadi masukkan bunga kantan dan daun kesum. Mesti ramai yang tak sabar nak tahu cara penyediaan resepi ini kan. Kalau tak nak masam selepas asingkan biji dengan isi.

Resepi Masakan Tempoyak Ikan Patintempoyakikanpatin resepitempoyak tempoyak. Masukkan garam secukup rasa sesuaikan rasa kalau terlebih pedas masukkan sedikit gula. Lepas tu kacau sehingga rata dan masukkan asam keping.

Hari ini hubby ada meeting jadi sebelum menghantar saya balik dia terus singgah di kedai runcit membeli ikan patin. 4Hiris halus sehelai daun kunyit. Bahan perasa secukupnya.

Ianya merupakan hidangan yang cukup terkenal di bandar temerloh Pahang. Cara nak bakar ikan patin pais anda gunakan daun kunyit dan juga daun pisang untuk balut ikan ataupun aluminium foil sahaja. Tumbuk cili dan kunyit.

Kisar atau tumbuk halus cili padi cili merah besar dan kunyit. Manakala masak gulai ikan patin ianya jenis berkuah. Ikan Patin dipotong 2 Tempoyak masam 6 sudu Daun Kesum 2 batang diambil.

Lumurkan dengan tempoyak yang dah digaul tadi dan masukkan juga dalam bahagian badan ikan patin. Masukkan ke dalam periuk bersama air. Masak ikan patin sampai matang dan kuahnya sedikit menyusut lalu matikan api.

Tambahkan micin gula pasir garam dan ikan patin. Masak gulai tempoyak lebih sinonim dengan ikan patin di daerah Temerloh. Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk.

Make sure tanya dulu harganya. Kalau nak makan gulai tempoyak ikan patin kat sana kena pilih kedai yang betul. Masak Ikan Patin ikut resipi asli Temerloh Ini Lagi Pekat Kuah Tempoyak Lagi Sedap.

5Letak ikan atas daun kunyit. Di dalam entri saya berkenan dengan resepi Ikan Patin Masak Tempoyak cara Pahang di SINI saya telah menerima banyak komen dari pembaca blog saya terutama dari Temerloh dan Kuala Lipis berhubung dengan resepi asli yang hanya menggunakan 5 bahan asas sahaja. Akan terus teringat-ingat akan keenakannya resepi ikan patin masak tempoyak paling sedap.

Perlahankan api dan biar ia mereneh. 1Tumbuk cili dengan kunyit hingga halus. Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak.

Jika nak lebih masam boleh tambah lagi asam gelugur. Cara Memasak Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. 6Taburkan daun kunyit yang dihiris bersama daun kesom.

Masukkan air dan masak sampai menggelegak. Koreksi rasanya lalu masak hingga matang. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi.

Bumbui dengan garam dan gula pasir lakukan tes rasa lalu masukkan potongan ikan patin jika rasanya sudah sesuai selera. Biji nangka juga adalah makanan yg digemari oleh para tukang masak kampung Cara memasak Pais Patin Tempoyak. Tempoyak ni sebenarnya masam tapi ada lebih suka rasa durian yang tak masam.

2Dalam periuk yang bersesuaian masukkan ikan daun kesum tempoyak ikut kepekatan yang anda suka dan hirisan timun tua. Tumbuk cili dengan kunyit ikut pedas msing-masing. Panaskan dua gelas air kemudian masukkan bumbu halus tempoyak dan serai yang sudah dimemarkan.

7Panaskan kuali ajaib sapukan sedikit minyak masak sebelum mula membakar. Senang bila nak masak patin tempoyak sambal udang tempoyak atau apa-apa masakan yang berasaskan tempoyak. CARA MEMASAK.

Setelah kedua-dua bahan lumat bubuh tempoyak. Setelah kedua-dua bahan lumat bubuh tempoyak. Tempoyak ikan patin siap disantap.

Akhir sekali perasakan bagi secukup rasa. Jadi bagi menghilangkan bau hanyir ikan patin masak tempoyak ni langkah pertama selepas mencuci perut dan darah-darah yang melekat padanya saya masukkan 4 sudu besar tepung gandum ke. Kalau boleh nak semua orang yang makan masakan kita.

Ikan patin pais ini boleh. Cara-cara untuk membuatnya. Setelah kedua-dua bahan lumat letak tempoyak dan gaul sebati.

Sehinggakan Bandar Temerloh digelar atau dikenali sebagai Bandar Ikan Patin. Ikan patin sering dijumpai di kawasan perairan Sungai Musi dan cukup mudah dijumpai di kota Pempek ini. Air ikut citaraasa masing-masing suka pekat air sikit suka cair letaklah lebih air.

Brengkes memiliki kesamaan dengan pepes namun di Palembang brengkes biasanya diolah dengan tempoyak atau fermentasi durian. Jadi saya sebaik sampai jer di rumah terus merendam ikan patin dengan asam keping dan limau nipis. Mungkin disebabkan bau dan rasa tempoyak atau kerana hanyir ikan air tawar ni yang memang kalau tak kena cara buat langsung hilang selera nak menjamah.

Ikan Patin Sg Pahang boleh dimasak dengan berbagai cara dan Pais Patin Tempoyak adalah salah satu masakan yang sangat digemari semua. Resep Brownies Susu Cokelat Pakai Teflon Anak Kost Bisa Ngemil Enak. Cara Membuat Pindang Tempoyak Ikan Patin.

Sebelum pergi semula ke pejabat Hubby minta saya memasak tempoyak ikan patin untuk makan malam Aween dan Juita nanti. Tumbuk cili dan kunyit. Kemudian satukan dengan tempoyak di dalam satu bekas.

Durian yang digunakan untuk membuat tempoyak juga biasanya guna durian murah atau yang isi tak sedap dimakan tapi bukan yang berulat atau dah berkulat. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi. Kalau mahu kuah pekat bubuh tempoyak lebih banyak.

Letak di atas api dan biarkan selama kira-kira 3 minit. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masukkan bahan -bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan sedikit air.

Balut ikan dengan kemas. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masukkan air dan masak sampai menggelegak.

Sedap dimakan dengan nasi. Bahan memasak yang digunakan. 1 ekor ikan patin 1 senduk tempoyak 1 ikat daun kesum 15 biji cili api 1.

Ada ke tips atau cara nak memasak menu ni bagi lagi sedap dan menyelerakan. Boleh masukkan timun kuning atau bendi sebagai pelengkap untuk menambah. Tetapi jika menggunakan daun kunyit dan daun pisang aromanya sangat wangi dan lebih sedap.

Resepi masak tempoyak ikan patin merupakan hidangan yang menjadi kegilaan ramai. Yang hantu tempoyak tambahlah lagi tempoyaknya. Yang ni cara buat tempoyak.

Tak dinafikan masak tempoyak ikan patin ini. Selain itu ikan patin termasuk salah satu ikan yang sering digunakan untuk membuat brengkes di Palembang. Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk.

Kalau mahu kuah pekat bubuh tempoyak lebih banyak.


Masak Tempoyak Ikan Patin Resep Makanan Kunyit


Ikan Patin Masak Tempoyak Malay Food Masakan Malaysia Makanan Resep Masakan


Gulai Tempoyak Ikan Patin Resep Masakan Asia Makanan Resep Masakan Malaysia


Azie Kitchen Masak Tempoyak Ikan Patin Resepi Asli Temerloh Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Resep Masakan

No comments for "Cara Nak Masak Tempoyak Ikan Patin"